О организацији

Окружна организација слепих Лесковац  (ООСЛ) је основана 7. јануара 1949. године као Среска подружница удружења слепих Лесковац. Основали су је млади ратни војни инвалиди одлучни да учине нешто за своју будућност. Од 2010. године организација делује под данашњим називом.

  Од свог оснивања до данас води сталну бригу о животу и раду слепих и слабовидих и активно се залаже се за унапређење њиховог  друштвеног положаја. 

Делује на територији Јабланичког округа који обухвата Град Лесковац и општине Медвеђу, Црну Траву, Власотинце, Бојник и Лебане. Закључно са 31. децембром 2018. године у организацију је учлањено 278 чланова/чланица. 

Седиште организације је у Лесковцу, улица Масариков трг број 31, у згради старе зубне поликлинике, где организација располаже са 60 м2 простора који чине две мање канцеларије за рад стручне службе и једна већа просторија намењена за спровођење програмских активности и дружење чланова.

Планове и програме рада доноси Скупштина, највиши орган организације коју чине представници свих чланова подружница општина округа (15), спроводи их Управни одбор као колективно-извршни орган који броји 5 чланова и стручна служба организације коју чине секретар и асистент слепих. Председник и подпредседник организације бирају се из редова Управног одбора.   

Организација је интегрисана у Савез слепих Србије.

За постигнуте резултате у раду добитник је преко 100 диплома, захвалница, признања и медаља, од којих су најзначајније: Октобарска награда општине Лесковац 1974. године, “Повеља“ Савеза слепих Србије из 1976. године, награда “Филип Вишњић“ 2005. године и Октобарска награда Града Лесковца за  2019. годину.