Categories
Активности Догађаји Програмске Активности

У Лесковцу обележен 15.октобар, Међународни дан слепих

Окружна организација слепих Лесковац је и ове године, упркос Covidu-19 у склопу програма обележавања Дана белог штапа са финансијском подршком Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реализовала низ активности одговорно примењујући све епидемиолошке препоруке ради безбедности својих чланова.

Председник и секретар организације су гостујући у јутарњем програму ТВ Лесковца најавили планиране активности и указали на значај и симболику обележавања Дана белог штапа са освртом на проблеме са којима се у време епидемије слепи и слабовиди додатно суочавају у свом окружењу.

Организована је већ традиционална  промотивна шетња под слоганом “Прошетајмо заједно“ са почетком у 11: 00 часова на маршрути почев од месаре МК (преко пута железничке станице) на Булевару Ослобођења, где је одржана конференција за медије одакле се колона од 11 чланова и 2 пратиоца кретала у правцу Технолошког факултета и лесковачког културног центра па назад у просторије организације пратећи рељефне стазе за слепе на пешачким зонама.  Циљ ове акције је подсећање јавности на значај белог штапа као средства и симбола самосталног живота слепих и слабовидих.

Од 12:30 – 13:15 је у просторијама организације одржано проглашење награђених радова ученика основних школа на литерарном конкурсу “Буди моје очи“ расписаном поводом Дана белог штапа. Ученицима су подељене робне награде и дипломе, а наставницима и школама захвалнице.

Од 13:30 – 14: 15 на инцијативу Градоначелника у свечаној сали Града Лесковца је уприличен пријем за петочлану делегацију наше  организације поводом Међународног дана слепих у присуству представника свих локалних медијских кућа и чланова Кабинета градоначелника. Скупу се обратила заменица градоначелника др Ана Јанковић Стојановић, истичући напоре града у процесу укључивања особа са инвалидитетом у токове друштва као равноправних чланова.

Председник организације Миливоје Ђокић је захвалио градској управи на постављању стаза за олакшано самостално кретање слепих особа на свим реконструисаним пешачким зонама у граду, али и скренуо пажњу на немар суграђана који паркирају своја возила и постављају фрижидере и баште на те стазе у које су уложена велика средства и замолио их да то не чине.

Градоначелник је обећао решавање тог проблема у скоријој будућности најавивши појачан рад инспекцијских органа.

На велико задовољство наше делегације директор Дома здравља је јавно обећао решавање проблема са водоинсталацијама у згради у којој су смештене просторије наше организације и Градске организације глувих и наглувих, а због кога немамо воду месец дана уназад.