Categories
Активности Програмске Активности

Извештај жирија литерарног конкурса „Буди моје очи“

Окружна организација слепих Лесковац, поводом обележавања 15. октобра, Светског дана белог штапа, посвећеног слепим и слабовидим лицима, расписала је наградни литерарни конкурс за ученике основних школа Јабланичког округа на тему: „Буди моје очи“.

Конкурс је имао за циљ да скрене пажњу јавности на проблеме слепих и слабовидих лица и да укаже на то да они имају право на једнаке шансе у свим областима живота, на бољи и квалитетнији живот, као и на подједнаку могућност да буду равноправни чланови друштва и заједнице, као и остали. Бели штап, који се помиње и у пристиглим литерарним радовима деце која су учествовала на конкурсу, глобални је симбол кретања и самосталности слепих и слабовидих и врло значајан у њиховом животу.

Позиву на литерарни конкурс одазвало се 5 основних школа у Лесковцу са укупно 15 радова.

Након прегледаних радова, жири је закључио да су деца показала адекватно знање о слепима, о белом штапу, да су едукована о животу људи који имају проблема са видом и да имају разумевања за њихове потребе.

После пажљивог ишчитавања радова сматрамо да су сви радови успешно одговорили на задату тему, да одишу оптимизмом и да носе позитивну поруку. Својим учествовањем деца су потврдила важност заједнице у суочавању са проблема и изазовима које носи живот, а који код слепих и слабовидих особа имају додатну тежину.

Као три најбоља рада која треба наградити у категорији нижих разреда, жири је изабрао:

  1. Прва награда припала је раду под редним бројем 3, Јовић Анђелији, ученици 4/2 разреда ОШ “Вук Караџић“
  2. Друга награда припала је раду под редним бројем 2, Неди Стојковић, ученици 2/3 разреда ОШ “Васа Пелагић“
  3. Трећа награда припала је раду под редним бројем 1, Хани Ђикић, ученици 2/3 разреда ОШ “Васа Пелагић“

Образложење за првонаграђени рад

“Песма је својом тематиком у потпуности погодила тему, а и кроз њу исијава неки латентни вапај који носе људи попут нас“

Ален Хусић

Као три најбоља рада која треба наградити у категорији виших разреда, жири је изабрао:

  1. Прва награда припала је раду под редним бројем 9, Петри Ранђеловић, ученици 6/3 разреда ОШ “Вожд Карађорђе“
  2. Друга награда припала је раду под редним бројем 4, Сташи Аритоновић, ученици 8/4 разреда ОШ “Јосиф Костић“
  3. Трећа награда припала је раду под редним бројем 8, Николини Кековић, ученици 5/1 ОШ “Вожд Карађорђе“

Образложење за првонаграђени рад

“Добра и пријатељска мисао, реч и дело су три исконска драгуља који бљеште и у најгушћем мраку и дају светлост и тамо где су непробојни велови тмине.

Зашто сам се одлучила да рад о псу Таји, под редним бројем 9, буде мој избор за прву награду? Управо због те светлости која провејава из сваке „речи“ пријатеља-пса који је одан и веран свом другу у невољи. Због тога што ме додирнула емпатија којом је натопљен рад, а која даје наду да једино са правим пријатељем, био он човек или пас, можемо да превазиђемо тешке тренутке и добијемо ветар у леђа, верујући у лојалност садруга и његово поверење које се дуго гради, али и дуго памти.

Пријатељство је вредно великих одрицања и жртви, а Таја ме је убедила да је свака препрека која је пред његовом малом, слепом пријатељицом премостива и безболна јер је она ту за њу, за сва времена. И та несебична доброта пса који је потпуно предан девојчици и посвећен њеној безбедности и безбрижности је оно најдрагоценије што човек добија на поклон. Свака реченица из Тајиног „монолога“ убедила ме је у њену посвећену мисију да су љубав и подршка једина одрживост у свету који није нимало безболан за оне који су мало другачији од осталих, само зато што свет виде унутрашњим очима.“

Јадранка Јовић

Жири у саставу: Јадранка Јовић, Ален Хуси, Миливоје Ђокић